Watertoren | Leerdam

Opdrachtgever

Van Daalen Projectontwikkeling

De nieuwe plannen voor de Watertoren en omgeving zijn gepresenteerd aan omwonenden en raadsleden. Deze plannen zijn tot stand gekomen in een nauwe samenwerking tussen de projectgroep bestaande uit een afvaardiging van de omwonenden en de ontwikkelaar. In de toren komen 2 of 3 luxe appartementen / penthouses met daar onder luxe kantoren.

De watertoren gebouwd in 1929 met een hoogte van 50,25 m1 is een regelmatige tienhoek met stijlen van gewapend beton. Het bovenste gedeelte waar het betonnen holbodemreservoir (inhoud 500 m3) is gesitueerd kraagt uit. De toren is ontworpen door ir. A. Visser (met adviezen van de wereldberoemde H.P. Berlage). Dhr. H.P. Berlage is met name bekend van De Beurs van Berlage en Het Haags Museum. De tien betonnen stijlen zijn door betonvloeren gekoppeld en gevuld met metselwerk in grijze Waalsteen. De aangebouwde traptoren dient als toegang tot de kantoorruimte op eerste verdieping. Afvoer van regenwater van het torendak en de omloop (omloop op 42 m1 hoogte) gaat middels spuiers direct naar buiten.

In de watertoren is een gedenksteen geplaatst die dateert ui 1925 (ter ere van het 25 jarig jubileum van de Leerdamsche Waterleiding Maatschappij). De steen is ontworpen door A.D. Copier en is uitgevoerd in zgn. graniver  (persglas met een uitstraling van steen). Dhr. A. D. Copier is een zeer bekende ontwerper die in dienst was bij de Glasfabriek te Leerdam.

Het object heeft hoge zeldzaamheidswaarde binnen de gemeente Leerdam, als overblijfsel van industrieel erfgoed van een lokaal waterleidingbedrijf, als enige watertoren in Leerdam. De watertoren heeft zeer hoge stedenbouwkundige waarde vanwege haar silhouet dat een landmark is in de wijde omgeving.

Share
Watertoren
Naam project Watertoren
Plaats project Leerdam
Opdrachtgever Van Daalen Projectontwikkeling
Inhoud in m3 500 m3 (reservoir)

Klik op de foto's voor een vergroting

Watertoren                           

Wilt u meer informatie neem dan contact met ons op.

Neem contact op